SANJA ROZMAN: Vzgoja otrok, ki bodo odporni na zasvojenost

V petek, 15. 3. 2024, smo na Zavodu za mladino in šport Krško v sklopu cikla predavanj »Pot do sreče obstaja«, gostili zdravnico, psihoterapevtko in ugledno mednarodno predavateljico o  zasvojenosti –  dr. Sanjo Rozman. Svoje znanje in izkušnje uporablja pri delu v Zavodu Sprememba v srcu, ki ga je ustanovila in ga vodi že trideset let.

predavanje sanja rozman

Sprva nam je pojasnila zastarele koncepte o zasvojenosti, in sicer prepričanja, da je zasvojenost moralna hiba, duševna bolezen, posledica slabe vzgoje in disfunkcionalnih družin. Sodobnejši koncepti zasvojenost tretirajo kot bolezen možganov, motnjo v sposobnosti za navezanost (ljubezen) in neučinkovit poskus, kako preseči posledice travme. Kot navaja Rozmanova, je »zasvojenost primarna kronična bolezen možganskih sistemov za nagrajevanje, motivacijo in spomin ter z njimi povezanih nevronskih povezav. Okvara v delovanju teh sklopov vodi do značilnih bioloških, psiholoških, družbenih in duhovnih manifestacij. Oseba začne patološko iskati olajšanje ali ugodje ob uživanju snovi in izbiri določenih vedenj.«

Zasvojenost ima svojevrstne značilnosti – nesposobnost trajne abstinence, hlepenje po omami, zmanjšano zmožnost prepoznavanja resnih težav tako v vedenju posameznikov, kot v medosebnih odnosih, disfunkcionalno čustveno vedenje. Kot je uvodoma Rozmanova pojasnila koncepte zasvojenosti, je nato obrazložila tudi njihovo novejšo klasifikacijo, in sicer zasvojenost ni več posledica ponavljajočega uživanja psihoaktivnih snovi (na primer droge in alkohol) in s tem povezanih vedenjskih, kognitivnih in fizioloških pomenov, pač pa ima ta širše razsežnosti: igranje videoiger in iger na srečo, uporaba družbenih omrežij, seksualnost in pornografija, pa tudi povsem vsakdanje aktivnosti, kot so delo, prehranjevanje, telesna vadba in podobno.

predavanje sanja rozman; vzgoja otrok, ki so odporni na zasvojenost; slika 1
predavanje sanja rozman; vzgoja otrok, ki so odporni na zasvojenost; slika 3
predavanje sanja rozman; vzgoja otrok, ki so odporni na zasvojenost; slika 2

Rozmanova še navaja, da je tveganj za zasvojenost več: genetika, predvsem travme v otroštvu, stili vzgoje, zgodnje izpostavljanje vedenju in družbena toleranca do zasvojenca. Pomembno se je zavedati, da zasvojenost prizadene vsa področja človekovega življenja (telesno, duševno, socialno in duhovno).

Predavanje se je zaključilo z obrazložitvijo doktorice, da je zasvojenost ozdravljiva bolezen, pri tem pa je še dodala, da moramo starši najprej sami poskrbeti zase, da bomo lahko potem dobro poskrbeli tudi za otroke, saj si nihče ne želi, da bi ti trpeli.

 Pripravila: Vanja Vidmar, mladinski program

Foto: ZMŠ Krško, Aleksandra Zalokar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Skip to content
×