Zavod Vozim delavnica Najdi.si

zavod vozim, članek

V petek, 26. 4. 2024 smo na Zavodu za mladino in šport Krško gostili Zavod Vozim. Delavnico je izvedel ambasador zavoda, ki je pri 22 letih postal tetraplegik. Mlad fant, športnik, v sredini svoje izobraževalne kariere se je nekega večera zabaval s prijatelji in ob tem spil kar nekaj alkohola. Hrabrost in pogum sta ga prepričala v skok v morje. A ta skok mu je za vedno spremenil življenje, saj se je zbudil v bolnišnici, priklopljen na stotine majhnih cevčic, ki so ga ohranjale pri življenju. Po odpustu iz bolnišnice ga je čakalo več mesečno zdravljenje v rehabilitacijskem centru v Soči.

Ves čas so ga spremljali jeza, izguba volje do življenja, bil je popolnoma na dnu… Dokler se ni sprijaznil s svojo invalidnostjo in si rekel, da je potrebno nekaj spremeniti. Z močno voljo se je pobral in se ponovno naučil sam jesti, piti, začel pa se je tudi ukvarjat s športom in se tako udeleževal tekmovanj tetraplegikov v tujih državah. V njegovem življenju ga ves čas spremljata njegov osebni asistent in terapevtski pes.

Ambasador nam je zelo nazorno prikazal, kako ti lahko nespametno dejanje v alkoholiziranem stanju za vedno spremeni življenje. Celotno predavanje je zaznamoval poudarek na duševnem zdravju, saj smo se lahko seznanili s čustvi, ki jih je tekom in po nesreči doživljal fant.

V drugem delu delavnice nam je še predstavil spletno platformo Najdi.se, ki je vstopna točka za reševanje različnih duševnih stisk, izzivov in motenj mladih (psihologija ljubezni, zdravljenje motenj hranjenja, spletno nasilje, raziskovanje spolne usmerjenosti…) in profil na Instagramu @dusozlom, ki je namenjen anonimnemu deljenju duševnih stanj mladih.

Izredno čustveno, pretresljivo, a zanimivo delavnico smo končali z vprašanji slušateljev, na katere nam je ambasador z veseljem odkrito odgovoril, možnost pa smo imeli tudi pobožati njegovega terapevtskega psa.

zavod vozim, servisni pes, članek

Besedilo in fotografija: Vanja Vidmar, mladinski program

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Skip to content
×