Predavanje – Zdrav življenjski slog

Hiter tempo življenja in nezdrav življenjski slog v današnjem času nas hitro pripeljeta do različnih bolezni, pri čemer sta najpogostejši stres in debelost. V aprilu obeležujemo mednarodni dan zdravja, zato smo v ta namen imeli na Zavodu za mladino in šport predavanje o zdravem življenjskem slogu, ki obsega zdravo prehranjevanje, telesno aktivnost, opustitev nezdravih življenjskih navad in predvsem opustitev stresa.

predavanje zdrav življenjski slog, naslovnica

Prvič v letošnjem letu smo gostili  Center za krepitev zdravja Krško. Predavateljica nam je predstavila prehransko piramido in z njo povezano zdravo prehranjevanje. Sodobna prehranska piramida je sestavljena iz sedmih različnih sklopov. Na dnu prikazuje zmerno telesno aktivnost, ki jo mora biti vsaj 150 minut tedensko. Sledi dovoljšen vnos tekočine – večkrat na dan manjše količine. Sadje in zelenjava naj bosta na jedilniku vsak dan po 2-3 krat, v zmernih količinah pa moramo uživati žita, žitne izdelke in druga ogljikohidratna živila, meso, ribe, mleko in mlečne izdelke, izogibajmo pa se sladkih in mastnih živil.

Na predavanju smo se podučili tudi o tem, kako pripraviti zdrav obrok oziroma kako mora biti sestavljen zdrav in polnovreden krožnik. Poučili smo se o vplivu stresa na naše zdravje, o različnih boleznih, predstavljen pa nam je bil tudi Center za krepitev zdravja Krško in njihovi programi za zdrav življenjski slog.

Še posebej zanimiv del predavanja je bil praktični prikaz vsebnosti soli in sladkorja v različnih živilih – na mizi je bilo nekaj osnovnih živil; jogurt, instant juha, Nutella, sok, masleni kruh, šunka itd., zraven pa v epruvetki vsebnost soli in sladkorja posameznega živila.

Na koncu izredno zanimivega in poučnega predavanja smo se spoznali še z aplikacijo »Veš kaj ješ«, ki preko kode živila, ko jo skeniramo, prikaže vsebnost maščob, nasičenih maščob, sladkorjev in soli skeniranega izdelka.

Ker je v tem hitrem tempu življenja zdravje še kako pomembna vrednota in ker imamo ljudje različne razvade, med katere vsekakor spada tudi kajenje, vas vabimo, da se nam pridružite na naslednjem predavanju Centra za krepitev zdravja Krško, ki bo v sredo, 29. 5. 2024, ob 16.00 uri –  poslušali bomo o prenehanju kajenja, predstavljen pa bo še model pljuč in zob.

Besedilo in fotografija: Vanja Vidmar, mladinski program

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Skip to content
×