Mladinska izmenjava v Zagrebu: beat it! With the beat – Glasba vs Covid-19

Zavod za mladino in šport Krško se je v aprilu udeležil Erasmus+ mladinske izmenjave v Zagrebu. Naši partnerski organizaciji Udruga Better Me je po dveh težavnih letih uspelo organizirati mladinsko izmenjavo, ki so se je udeležili udeleženci iz Slovenije, Romunije, Italije, Hrvaške in Madžarske. Tako so se mladinska delavka ZMŠ Krško Urška in 4 mladi v ta namen z velikim veseljem in entuziazmom odpravili v Zagreb.

Tema mladinske izmenjave je, kot že samo ime pove, bila glasba in epidemija Covida-19. Kot vemo, je epidemija terjala veliko, od različnih zdravstvenih težav pa do številnih oblik duševnih stisk. Tudi gostujoča organizacija se je morala spopasti z veliko težavami, saj se je organizacija ustanovila tik pred začetkom epidemije. Med epidemijo in popolnim zaprtjem so prišli do ideje, da bi lahko te različne stiske izrazili z glasbo. Tako je tudi nastal ta projekt. Tako smo se udeleženci prvi dan projekta najprej vprašali, kakšne posledice nam je epidemija pustila, kako smo se vmes počutili in kako smo se borili s tem, da nismo mogli videti družine, prijateljev in bližjih. Ali je bilo vse, kar je povezano z epidemijo, res negativno, ali smo opazili tudi kaj pozitivnega? Spomnili smo se težkih občutkov in, kako smo se z njimi bojevali. Vse te občutke smo nato prelili v glasbo. Mladinska izmenjava je gostila 25 mladih, zato smo se razdelili v več skupin. Vsaka skupina je morala napisati dve pesmi in jih tudi uglasbiti. Udeleženci smo se najprej kar malo lovili, saj so bili nekateri bolj glasbeno izobraženi kot drugi, eni so raje poslušali metal, drugi so bolje rapali. Na koncu smo naredili 8 skladb, ki smo jih tudi posneli v studiu Glazbena kuča v Zagrebu. 3 dni smo vadili in vadili, da nam je šlo snemanje potem lažje. Vse skladbe bodo izdane na albumu z naslovom Beat it! With the beat. V sklopu izmenjave smo izvedli tudi svoj prvi koncert, kjer smo obiskovalcem Glazbene kuče prvič predstavili naše skladbe. Ko smo končali s snemanjem, smo izkoristili lokacijo našega hostla v Zagrebu in odšli igrat po ulicah. Izvedli smo celo manjše tekmovanje, in sicer je skupina, ki je posnela največ fotografij z mimoidočimi, dobila manjšo nagrado. Najtežje nam je bilo začeti in prositi ljudi za fotografijo, potem pa so ljudje kar sami hodili do nas, nas snemali in peli z nami.

Ker pa je vsak album moral imeti tudi grafično podobo, smo se lotili tudi tega opravila. Le-ta sicer še ni dokončana, verjamemo pa da bo odlična. V sklopu izmenjave smo se dotaknili avtorskih pravic našega albuma in kako se ga izda lahko izdam. Organizacija nam je predstavila spletno stran Jamendo Music, kjer bo dosegljiv tudi naš album, ki si ga lahko brezplačno prenese vsak. Projekt smo zaključili z evalvacijo, kjer smo razmislili, kaj smo se novega naučili, kaj smo odnesli od projekta in ali so se izpolnila naša pričakovanja. Domov smo se odpravili z veliko novimi izkušnjami, novimi prijateljstvi, zavedanjem, da smo stopili iz svoje cone udobja in da nas glasba na tak ali drugačen način vedno povezuje.

Urška Pisek

Foto: Urška Pisek

Scroll to Top
Skip to content
×