Debata madih Change-makerjev

V petek, 24. maja, je ekipa ZMŠ-jevih prostovoljcev, sodelujočih v projektu “Young EU Changemakers”, organizirala debato na temo Evropske unije in volitev v Evropski parlament. Dogodek je bil zasnovan z namenom spodbujanja mladih k večji udeležbi na evropskih volitvah in ozaveščanja o aktualnih temah, ki bodo pomembno vplivale na odločitve mladih volivcev.

Eden glavnih ciljev dogodka je bil izobraziti mlade o Evropski uniji, njenem pomenu za Slovenijo, ter jim predstaviti sestavo in funkcije Evropskega parlamenta. V preteklem delu z mladimi je bilo zaznano, da slabo poznavanje strukture Evropskega parlamenta in drugih institucij pogosto vodi k nižji udeležbi na evropskih volitvah. Z namenom izboljšanja te situacije so mladi change-makerji pripravili poglobljeno predstavitev in razpravo.

mladi eu change-makerji, članek, slika 1

Potek debate in ključne teme

Mladi prostovoljci (Majda, Val, Katja, Nives in Tomaž) so pripravili debato na aktualne tematike, ki bodo vplivale na njihove odločitve na volitvah. Izrazili so, da je pomembno, da se mladi volivci odločajo na podlagi lastnih vrednot in mnenj, ter prakticirajo kritično razmišljanje in strpnost. Razprava je vključevala naslednje teme:

  • Električni avtomobili in zeleni prehod
  • Jedrska energija in gradnja novega bloka NEK
  • Reproduktivne pravice v državah EU
  • Zaščita EU in oboroževanje držav
  • Članstvo v zvezi NATO
  • Prenova železniške infrastrukture v Sloveniji**: Poudarek na potrebah po modernizaciji železniške mreže in povezovanju znotraj EU.
  • Imigrantska problematika in azilni centri v Sloveniji

Preizkus spletne platforme izvoli.eu

Udeleženci so tudi preizkusili platformo izvoli.eu, kjer so preverili svoje poglede glede 30 vsebinskih trditev, ki bodo ključne na prihajajočih volitvah v Evropski parlament. Platforma je na koncu podala informacijo o tem, s katerimi strankami se njihovi pogledi najbolj ujemajo. Preizkusi jo tudi ti: https://izvoli.eu/sl/ .

mladi eu change-makerji, članek, slika 4

Dogodek se je zaključil z pozivom k udeležbi na volitvah v Evropski parlament, ki bodo v nedeljo, 9. junija 2024. Sporočilo mladih change-makerjev je bilo jasno: “Tvoj glas šteje! Če ga ne boš izrazil, bodo drugi odločali namesto tebe.”

Takšni dogodki so ključnega pomena za spodbujanje politične ozaveščenosti in aktivne udeležbe mladih, ki bodo s svojim glasom sooblikovali prihodnost Evropske unije.

mladi eu change-makerji, članek, slika 5
mladi eu change-makerji, članek, slika 7

Vir: Franja Bučar in prostovoljci ZMŠ Krško
Foto: Franja Bučar in Blaž Markošek, ZMŠ Krško

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top
Skip to content
×