Tabor poklicev 2023

V Zavodu za mladino in šport smo, v okvirju projekta POJNT – Središča za krepitev podjetniških kompetenc mladih, med zimskimi počitnicami, od 1. do 3. februarja, izvedli Tabor poklicev za osmošolce in devetošolce iz Posavja.

Tabor poklicev je namenjen pomoči učencem, ki imajo pri izbiri svoje poklicne poti dvome in vprašanja. Sestavljen je iz delavnic, druženja ob družabnih igrah in filmskem večeru ter mreženju s predstavniki poklicev, ki si jih učenci izberejo pred taborom.

Tabor je bil omejen na 14 udeležencev, ki so se najhitreje prijavili. Dve noči so udeleženci, skupaj s tremi mentoricami, prespali v hostlu Zavoda za mladino in šport Krško, saj se s takšnim sobivanjem in družabnimi večeri ustvari vez in zaupanje med vsemi udeleženci tabora. Na ta način se ustvari skupina, med katero poteka sproščen pogovor in sodelovanje na delavnicah. Postaviti vprašanje in se izpostaviti v krogu novo pridobljenih prijateljev in mentoric, ki jih dobro poznajo, tako ni več težava.

Skupina osmošolcev in devetošolcev, ki je na tabor prišla z ogromno vprašanj, je dobila odgovore skozi delavnico motivacije, spoznavanje, kaj so kompetence ter katere kompetence si želijo pridobiti, delavnico postavljanja ciljev in pa intenzivno spoznavanje srednjih šol. Nekateri udeleženci bodo že letos zakorakali čez prag srednjih šol, zato so se spoznavanju le-teh še posebej posvetili. Kakšen je vpisni postopek in kako je videti bivanje v dijaškem domu, sta le dve temi, ki sta še posebej zanimali udeležence. Na vseh delavnicah skupaj so sodelovale štiri mentorice in dva prostovoljca ZMŠ Krško, Vid Resnik Rečnik in Maruša Martinkovič. Prostovoljca sta, poleg izvajanja delavnic, tudi podelila svoje izkušnje iz srednje šole in fakultete, saj sta bila sama nedavno pred odločitvami, ki so trenutno pred devetošolci.

»Taborniki« so se drugi dan tabora spoznali tudi s predstavniki poklicev, ki so jim sproščeno, iskreno in zanimivo predstavili svoj poklic in delovnik, tisti pogumni pa so spregovorili tudi o svoji plači. Ko so odgovorili na vsa vprašanja učencev, se je med vsemi sklenil prav poseben krog – krog mreženja, krog, ki se v angleščini imenuje »speed dating« in pomeni, kratki (3-minutni) intervju vsakega od učencev z vsakim od predstavnikov poklicev.

Marsikdo je morda v takšnem mreženju zakorakal iz svoje cone udobja, vendar so bili ob koncu tabora rezultati zelo dobro vidni  ̶  udeležencem so se namreč veselje in nova spoznanja odražali na obrazu. 

Naložbo sofinancira Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Obišči stran EU skladov tukaj.

Delavnica postavljanja ciljev
Foto: Kaja Črpič
Scroll to Top
Skip to content
×