HALLOWEEN 2022

Leta 2021 je Mladinski center Krško prejel nagrado Mladinskega sveta Slovenije za Naj mladinski projekt hiše strahov. Tudi letos smo se potrudili preseči sami sebe. S pomočjo prostovoljcev in prostovoljk smo v MC Krško ponovno izvedli pohvale vredno Hišo strahov, skozi katero se je prepletala meglica krikov in smeha tristotih obiskovalcev.

Vse skupaj se je začelo že konec meseca avgusta 2022, ko smo po zaključku festivala Generator v Mladinskem centru že “ugriznili” v Noč čarovnic. Načrte smo kovali s polno paro in ideje so kar švigale po sobah, saj Noč čarovnic še zdaleč ni samo organizacija hiše strahov in zabava. Iskali smo najboljše ideje za celodnevni dogodek, od pogostitve s hrano in pijačo, aktivnosti za najmlajše, do zabavne popoldanske animacije.

Zato so letos obiskovalci dogodka lahko že v zgodnjem popoldnevu uživali ob gledališki predstavi Čarovnica Matilda Zavoda Enostavno Prijatelji in se nato udeležili bučnih aktivnosti v šotoru na parkirišču MC Krško. Tam smo začeli z rezljanjem buč, ki so jih otroci lahko tudi vzeli domov. V nadaljevanju pa so sledile tudi igre z bučami – tri v vrsto, golf z bučami, metanje obročev in kolo sreče – za katere so poskrbeli naši Špela iz KUD Palinka in Darja iz društva Imstori. Medtem, ko so otroci čakali na vrsto za igre, so lahko pristopili k mizi Valerije Pegam, ki jim je s pomočjo naših pridnih prostovoljk na obraz poleg nasmeha narisala še strašne pajke, buče in netopirje. Med vsem zunanjim dogajanjem so si malo manj mladi lahko osvežili grlo ali ogreli trebušček s kostanjem. Za domače narezke je poskrbela Kmetija Pribožič. Proti večernim uram, ko je padel mrak, pa so nas obiskali še Kapelski Krampusi, ki so se navkljub svojemu pošastnemu videzu prav radostno slikali z otroci, in hoduljarji iz društva Kre.Aktiv, ki so večerno dogajanje osvetlili s svetlobnimi efekti. Vsak, ki je želel spomin na dan dogodka, je imel tudi možnost profesionalne strašne fotografije s Soti Light. Za Mladinski center je bil uradni fotograf dogodka naš prostovoljec Žiga Maj Špiler.

Seveda pa vsi vemo, kaj je glavni dogodek Noči čarovnic v MC Krško – HIŠA STRAHOV. Tako kot prejšnja leta, so tudi letos priskrbeli idejo in sestavili zgodbo naši prostovoljci. Za temo so izbrali »strašljivi cirkus«, vsi zaposleni smo jo z navdušenjem podprli. Tako smo z mesecem septembrom začeli s polnim zagonom načrta Hiše strahov pod vestnim vodstvom naše ESE prostovoljke iz Španije Zaire Martinez Caleiro, ki nosi veliko zaslugo za idejno zasnovo prostorov, ideje za kostume in veliko večino dekoracije po sobah. S svojimi natančno razdelanimi tabelami in načrti nas je strumno vodila skozi hišo strahov, da smo lahko čim bolj natančno izpolnili vizijo prostovoljcev. Začeli smo z razdelitvijo prostorov in določanjem lokacij igralcev. Nato smo lahko natančno razdelali, kaj potrebujemo za okrasitev posameznega prostora in kaj za posamezen kostum igralca. Kakšen teden pred samim dogodkom pa smo začeli z izvajanjem del. Mladinski center je počasi prehajal v obliko strašnega zapuščenega cirkusa, kjer je zlobna vedeževalka zapečatila usodo ne le artistom in klovnom, temveč tudi obiskovalcem. S svojim vudu urokom je cirkus spremenila v brezčasno pustinjo živih barv in pozabljenih otroških igrač, kjer so artisti ponoreli in otroci ostali ujeti, obsojeni na neizogibno pogubo.

V kleti Mladinskega centra so morali obiskovalci Hiše strahov najprej premagati dolg hodnik, posut z preprekami balonov, plišastih igrač, trakov in z nekaj pozabljenimi živimi marionetami. Hodnik je vodil do vedeževalkine sobane, kjer je vsak lahko prisedel in izvedel svojo usodo. Nato je obiskovalce pot vodila po istem hodniku nazaj proti skritemu stopnišču. Vsega hudega sluteče je na vsakem koraku pričakalo novo presenečenje ali nova grozljiva podoba v poltemi. Po prihodu v pritličje je skupino obiskovalcev pot vodila skozi nov hodnik, posut z igračami izgubljenih otrok, mimo debeluha, ki se je mastil s kostmi. V pritličju so si obiskovalci lahko ogledali še »Zaodrje«, kjer so bili ujeti izgubljeni otroci pod budnim očesom klovna. »Areno«, kjer je dreser postal žrtev svojega tigra in medveda prav pred očmi obiskovalcev. In glavno atrakcijo večera »Čarovniška predstava«, kjer je veliki čarovnik z motorno žago na pol prerezal svojo histerično asistentko, medtem ko je metalka nožev ponorelo grešila tarčo, svoj gnev pa znašala nad na pol pojedenim truplom. Toda pot do izhoda še ni bila ne končana, ne varna. Ko so že vsi mislili, da so rešeni hororja, jih je pred izhodnimi vrati pričakalo še zadnje strašljivo presenečenje.

Sodelovanje zaposlenih v MC Krško in prostovoljcev je pri tem projektu neverjetno. Vedno se zelo zabavamo in ideje se iz leta v leto le izboljšujejo ter nadgrajujejo. Prav gotovo je to praznik, ki nam je vsem zelo pri srcu, zato komaj čakamo naslednje leto – Noč čarovnic 2023! – ki bo še grozljivejše.

 

 

Scroll to Top
Skip to content
×