Dan poklicev v prostorih ZMŠ Krško

V ZMŠ Krško smo, v okviru projekta POJNT – Središča za krepitev podjetniških kompetenc mladih, 24. 1. 2023 gostili osmošolce in devetošolce iz OŠ Leskovec pri Krškem z namenom pridobivanja neformalnega znanja na področju podjetništva ter pregleda poklicnih možnosti, ki jih imajo.

Mladi so v sklopu dneva poklicev pridobili informacije, ki jim bodo olajšale izbiro srednje šole in poklica. Spoznavali so svoje želje in kompetence ter pridobili realne in kvalitetne informacije glede trga dela in njihovega mesta na njemu. V obdobju pomembnih odločitev, na prehodu iz osnovne v srednjo šolo, je namen dneva poklicev ustvariti podporno okolje, ki učencem omogoči samorefleksijo in jim pomaga pri tej, tako pomembni odločitvi.

Izvedli smo delavnico motivacije, v kateri so učenci spoznavali, kaj jih motivira in kateri so dejavniki, ki povzročajo uspehe in neuspehe, delavnico spoznavanja srednjih šol, v kateri so učenci spoznavali, kakšne priložnosti imajo, katere srednje šole obstajajo v Sloveniji, kako je videti bivanje v dijaškem domu, kaj so informativni dnevi, kako poteka vpisni postopek v srednjo šolo in še veliko več. V delavnici postavljanja ciljev smo spoznavali S.M.A.R.T. metodo postavljanja ciljev, s katero so zastavljeni cilji lažje dosegljivi. V delavnici kompetenc pa smo spoznali, katere so tiste kompetence, ki so ključne pri opravljanju različnih poklicev.

Drugi del dejavnosti pa se je odvijal v obliki mreženja s predstavniki različnih poklicev, kot so arhitekt, elektrotehnik, strojnik, vzgojitelj, policist, veterinar, medicinska sestra, zdravnik in fizioterapevt. Šlo je za neformalni pogovor, v katerem so učenci spoznavali različne oblike dela, da bodo na svoji poklicni poti lažje prepoznali svoje želje in interese.

Dneva poklicev se je udeležilo 50 učencev, ki so po petih šolskih urah odšli polni novega znanja in motivacije!

Naložbo  sofinancira Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Obišči stran EU skladov tukaj.

Mreženje s predstavniki poklicev
Foto: Kaja Črpič
Scroll to Top
Skip to content
×